U & Eye Media Productions | Zielen van Utrecht
16784
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16784,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Zielen van Utrecht

 

De gemeentelijke begraafplaatsen in Utrecht zijn oases van rust waar de doden te ruste worden gelegd in de Utrechtse aarde of in bijzondere grafkelders. Ook zijn het plekken om te wandelen en te mijmeren over het leven en de dood onder de prachtige bomen als groene longen van de stad. Toch kent de gemiddelde Utrechter ze niet als plekken om eens te bezoeken. Waarom eigenlijk niet?

 

De dood is niet aanlokkelijk en begraafplaatsen zijn niet zo ‘trendy’ als dat ze eens waren. Mensen willen steeds vaker gecremeerd worden. En dat is een probleem voor de gemeente want duizenden graven liggen leeg. Hoe krijgt de stad die in godsnaam gevuld? Ook het aantal bezoekers daalt. Tanja Medema, teamleider van de Begraafplaatsen, worstelt hier dagelijks mee. Lukt het haar om het tij te keren? En waarom voelt ze zich er zo thuis?

 

Ari Doeser, groot liefhebber van zowel begraafplaatsen als kunst, ziet een begraafplaats als een plek waar kunst, het leven en de dood samenkomen, omdat kunstenaars niet alleen het leven maar ook de dood proberen te begrijpen. Een deel van de begraafplaatsen is ook cultuurhistorisch erfgoed. Ari wil graven van bekende schrijvers zoals Nicolaas Beets op laten knappen en heeft zelfs het idee opgevat voor een herbegrafenis van de grote surrealistische schilder Joop Moesman.

 

Zielen van Utrecht biedt een kijkje achter de schermen, stapt even uit de hectiek van het leven en staat stil bij de dood.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertoningsdata

Op 29 september was de (besloten) première in de Kargadoor en op 8 oktober werd de documentaire vertoond in Kunstruimte Kuub. Dank voor alle hartverwarmende reacties!

Vanaf 21 oktober is Zielen van Utrecht als driedelige serie te zien bij RTV Utrecht: het eerste deel in het weekeinde van 21 en 22 oktober van zaterdagochtend 07.10 uur, elk uur, tot maandagochtend 07.00 uur. Het tweede deel op 28 en 29 oktober en het derde deel op 4 en 5 november (zelfde tijden).

 

Tentoonstelling

Zielen van Utrecht was voor Jaap Röell van Kunstruimte Kuub aanleiding om na te denken over een tentoonstelling waarin kunstwerken het gevoel van weemoed (kunnen) oproepen. Zondag 3 september werd de tentoonstelling Weemoed geopend. Op zondag 8 oktober om 16.15 uur, op de finissage van de tentoonstelling, was Zielen van Utrecht daar te zien. Er werd ook een blog geschreven over de tentoonstelling.

 

Motivatie Regisseur

“Met Zielen van Utrecht wil ik mijn fascinatie voor begraafplaatsen verwerken. Het zijn voor mij plekken van reflectie met mooie natuur. In de nabijheid van de doden voel ik me meer tot leven komen, geïnspireerd zelfs. Een begraafplaats laat mij de tijdelijkheid van het leven zien en dat je er van moet maken wat er te maken valt.

 

Veel mensen gaan alleen in het buitenland, tijdens vakanties, een begraafplaats bezoeken zoals Père Lachaise in Frankrijk of Glasnevin in Ierland. Dat er in Nederland minder aandacht voor is, is erg jammer want erfgoed – en dat is het zeker – kan alleen beschermd worden als er aandacht voor is.”

 

Suzanne van Leendert

 

Zielen van Utrecht werd mede mogelijk gemaakt door:
RTV Utrecht,
Gemeente Utrecht, Stichting Carel Nengerman Fonds, Provinciaal Utrechts Genootschap van kunsten en wetenschappen (PUG), Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, K.F. Hein Fonds, Ridderschap van Utrecht, Fentener van Vlissingen Fonds SHV, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Xpress Art,
PCB Uitvaartzorg en Barbara Uitvaartverzorging

Categorie
Documentaire & documentaireserie