And the winner is…

And the winner is…

Of ik korte documentaires van leerlingen wilde jureren voor het Dendron College in Horst… Die vraag kreeg ik van Dorien Stals die daar lesgeeft aan de middelbare school. Natuurlijk zei ik ja. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vind het enorm belangrijk dat jongeren ‘mediawijs’ worden. Dat ze leren naar beelden te kijken en daarbij bijvoorbeeld proberen de bedoeling van de maker te achterhalen (denk maar aan fake news). Door zelf iets te maken, leer je ook anders kijken. Goed dus dat het Dendron College een film- en documentaireproject opneemt in haar lesprogramma! En, als documentairemaker met mijn roots in Horst, vond ik het natuurlijk extra leuk om gevraagd te worden.

Voor de leerlingen bleek het nog niet mee te vallen om een echte documentaire te maken. Dat kan natuurlijk ook niet in het korte tijdsbestek – drie dagdelen – dat ze er aan konden werken. Het ging er dan ook niet om meteen een perfect product af te leveren, maar veel meer om er eens mee bezig te zijn en erachter te komen hoe het werkt. Met mijn laatste documentaire was ik twee jaar bezig, dus iets maken in zo’n korte tijd verdient sowieso mijn complimenten ?

Welke onderwerpen kwamen voorbij? Het varieerde van het leven van een worstenbroodje (jawel, echt waar) en het leven van een brugklasser tot een educatieve route in de Kasteelse Bossen. Veel variatie dus. Dat sommige leerlingen lid zijn van de omroepploeg van Dendron was te zien.

De filmpjes werden als documentaire beoordeeld: als niet-fictieve filmpjes (dus niet verzonnen en niet geacteerd) die een beeld van de werkelijkheid laten zien. De inhoud bestaat uit echte gebeurtenissen, activiteiten en gesprekken die ter plekke zijn opgenomen.

Met die definitie vielen er helaas meteen al enkele filmpjes af, die weliswaar mooi gemaakt waren maar geen documentaire genoemd kunnen worden. Het beste documentairefilmpje…tada… ging over de ‘Educatieroute Kasteelse Bossen’. Ondanks wat technische probleempjes en de pech van slecht weer tijdens de opnames, werd het filmpje met veel enthousiasme  gemaakt en kwam de eigen mening van de makers ook nog eens goed naar voren. Gefeliciteerd!