Opnames Zielen van Utrecht

Opnames Zielen van Utrecht

Zondag 2 juli waren we op begraafplaats Daelwijck in Utrecht voor opnames van de nieuwe documentaire Zielen van Utrecht. Deze documentaire biedt een kijkje achter de schermen van de Utrechtse begraafplaatsen, stapt even uit de hectiek van het leven en staat stil bij de dood.

De gemeente wordt door de populariteit van het cremeren geconfronteerd met steeds minder bezoekers en steeds meer lege plekken en zoekt naar manieren om hun begraafplaatsen een nieuwe functie te geven. Ze willen ook welkom zijn voor nabestaanden die geen plek hebben om naar toe te kunnen gaan om hun dierbaren te herdenken, zoals bij mensen die gecremeerd zijn of bij graven die niet langer bestaan.

 

Aan mijn liefste

 

Het kunstwerk Aan mijn liefste van Ingeborg Meulendijks is een prachtig initiatief in deze zoektocht naar nieuwe rituelen voor verlies en het verwerken van rouw. Ingeborg ontwierp een paviljoen om een grote eik heen, gemaakt van handgemaakte keramische stenen. Aan schrijftafels in nissen kunnen brieven of kaarten aan overledenen geschreven worden en vervolgens gepost in het kunstwerk.

Beeldend Kunstenaar Ingeborg Meulendijks (links) en Tanja Medema, teamleider van de Utrechtse Begraafplaatsen (rechts)

 

Het was ontroerend te zien hoe het kunstwerk meteen ‘omarmd’ werd. Briefjes werden ter plekke geschreven, en ook eerder thuis geschreven brieven werden gepost. Het is een prachtige manier om alsnog tegen een overleden dierbare te zeggen wat je nog had willen zeggen, je gevoelens te uiten op papier en die brief vervolgens te posten. En wie weet, misschien vinden de eenmaal geschreven woorden hun weg wel.

Wie meer informatie wil over het kunstwerk: Ingeborg hield een blog bij over de totstandkoming.

In het najaar zal Zielen van Utrecht in Utrecht in première gaan (vervolgens te zien op RTV Utrecht). Wil je op de hoogte blijven, stuur dan een e-mail naar info@uandeyemedia.nl met als onderwerp Zielen van Utrecht