In ontwikkeling: Sporen van de toekomst

Een documentaire over fotograaf Herman van Doorn.

Herman van Doorn is een Utrechtse fotograaf. Hij fotografeert al bijna 40 jaar en gaf lang les. Hij is nog steeds actief en erg bevlogen. Hij specialiseerde zich in architectuurfotografie, maar richt zich de laatste jaren steeds meer op eigen werk waarin hij zijn idealen laat spreken.

 

 

Momenteel is Herman bezig met een project in Venetië waarin hij documenteert hoe die stad aan het veranderen is. Ambachten en traditionele werkplaatsen verdwijnen en worden overgenomen door industriële producten en internationale winkelketens, die weliswaar goedkoper produceren maar tegen welke kwaliteit? En letterlijk en figuurlijk, tegen welke prijs? Door het enorme aantal toeristen dat de stad overspoelt, wordt onroerend goed in de stad onbetaalbaar voor de echte Venetianen die dan ook de stad verlaten. Ook dat leidt tot de vermindering van de authentieke ambachtslieden: niet alleen de glasblazer of de kantklosster, maar ook de bakker en de slager om de hoek. “Het is vijf voor twaalf!”, aldus Herman.

 

     foto: Herman van Doorn

 

In de documentaire Sporen van de toekomst (werktitel) krijgen we een beeld van fotograaf Herman van Doorn en zien we zijn pogingen om door middel van zijn foto’s ons vragen te doen stellen bij waar we, als maatschappij en individueel, mee bezig zijn. De documentaire speelt zich deels af in Utrecht en deels in Venetië.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie
Documentaire